Derfor hjælper det ikke at spare

Derfor hjælper det ikke at spare

 

Det lyder jo unægtelig som om, at jeg er blevet vanvittig, når jeg påstår, at det ikke hjælper på din økonomi af spare – ikke desto mindre er det sandt.

 

Der er en del misforståelser, når det kommer til at spare, og derfor oplever mange af os også, at vi ikke får de ønskede resultater – selvom vi spænder livremmen helt ind.

 

Når først du ved, hvorfor det ikke hjælper at spare på traditionel vis, så kan du for alvor kommer videre med den økonomi, du ønsker dig. I det her indlæg tager jeg dig igennem de misforståelser, der kan spænde ben for dig og din økonomi.

 

 

 

 

Spare = straf

 

 

Når vi bruger flere penge, end vi har på kontoen, vil de fleste af os med tiden komme frem til, at vi er nødt til at spare. Når vi føler, at vores forbrug er ude af kontrol, og vi ikke kan styre det, er det forbundet med stor skam. Følelsen af skam er i den tunge ende af følelsesskalaen, og derfor ligger løsningen for de fleste også i den tunge ende – nemlig straf.

 

Vi begynder at straffe os selv ved at fortælle os selv, hvor dårlige vi er, når vi ikke har styr på vores penge. Hvis vi er rigtig onde ved os selv, får vi sat lighedstegn mellem dårlig økonomi og et dårligt menneske. Straffen er nu ultimativ – jeg er et dårligt menneske, fordi jeg har dårlig økonomi.

 

Hvis du skal have en chance for vende følelsen af straf til noget brugbart, er du nødt til at acceptere og tage ansvar for, at du har brugt penge, som du ikke havde. Slut – færdig. Ikke noget med at blive ved med at gå og bebrejde dig selv, hvad du har gjort – eller ikke har gjort.

 

Når du har accepteret dit ansvar, brænder du ikke energi af på at slå dig selv i hovedet, men i stedet kan du begynde at fokusere på, hvad den bedste løsning er for dig og din økonomi.

 

 

 

 

Spare = undvære

 

 

For rigtig mange betyder det at spare, at vi skal undvære. Helt lige som med en slankekur, begynder vi at skære alt det væk, som er sjovt og giver os nydelse – for nu skal vi jo spare.

 

Vi har utrolig svært ved at give os selv lov til at nyde livet og have det sjovt, når vi samtidig mener, at vi skal spare, fordi spare bliver lig med at undvære. Og når vi skal undvære noget, så skal jo også gøre lidt ondt – ellers så er det vel ikke lig med at undvære?

 

Det er en straf i den lidt mildere afdeling, men det er stadig utrolig opslidende at leve med. Hver gang du får lyst til noget – bare fordi det kunne være sjovt – straffer du dig selv med et: Nej, det har jeg ikke råd til.

 

Alene ordene ”det har jeg ikke råd til” giver dig en følelse af mindreværd og mangel. Du bliver ved med at nægte dig selv sjove oplevelser med forklaringen om, at du mangler penge. Når vi gang på gang oplever mindreværd og mangel på penge, så er der stor fare for, at vi til sidst ender i følelsen af, at vi ikke fortjener noget.

 

Husk at penge INTET har med dig som person at gøre. Om du har mange eller færre penge, gør dig ikke til et bedre eller dårligere menneske. Du fortjener alt det, du har lyst til – men det kræver, at du tror på det.

 

 

 

 

Spare = for evigt

 

 

En anden klassiker, når det kommer til misforståelser om at spare er, at det skal vare for evigt.

 

Vi har generelt svært ved at tage tingene i mindre bidder, for det gør os ofte usikre, hvis vi ikke har en langsigtet løsning. Udfordringen med langsigtede løsninger er, at vi fortaber os i dem. Vi er ikke klar på at foretage justeringer undervejs – selvom de giver god mening. Nu har vi sagt, at vi gør sådan her – og så er det det vi gør.

 

Alene tanken om for evigt, når det kommer til at spare, kan blive så ubærlig at vi giver op. Når vi har fået skabt et liv, hvor vi ikke har råd til noget, er det lidt lige som at nægte at trække vejret. Det går simpelthen ikke i længden.

 

Det er i sådanne situationer, at mange giver slip og skruer op for lån – bare for at mærke et øjebliks lettelse. Det er her, at vi begynder at forsvare, hvorfor vi fortjener at låne penge til sommerferie, den nye sofa eller en hyggetur i Tivoli. Lige bag beslutningen om at låne ligger skammen og lurer. Skammen over, at vi nu låner os til alt det, som vi alligevel ikke helt mener, at vi fortjener. Det er den sikre vej ind i en gældsspiral, der for alvor kan smadre din økonomi.

 

Så hvis tanken ”jeg fortjener det” dukker op, og den eneste løsning du kan se, er for lånte penge, så stop dig selv. Vid at intet varer for evigt, og at det er så uendelig meget federe at finde en løsning, som du kan nyde i stedet for at skamme dig over.

 

 

 

 

Hvad er løsningen så,
hvis jeg ikke skal spare?

 

 

Du skal tage ansvar og prioritere. Når noget rammer dig, som påvirker din økonomi, så er det altafgørende, at du tager ansvar for, at alt ikke bare skal fortsætte, som det plejer.

 

En ny situation kræver nye beslutninger, og den eneste, der kan træffe nye beslutninger, som er rigtige for lige præcis DIT liv – det er dig. Du skal være villig til at se på alt, der involverer penge i dit liv og vurdere, hvad der skal med videre, og hvad du skal give slip på.

 

Det er ikke små nemme spørgsmål, der skal besvares her. Det er ofte spørgsmål, der er livsforandrende og dermed også kan være skræmmende – men nødvendige – at besvare for dig selv. Det kan for eksempel være, om du er villig til at:

 

  • Arbejde mere for at have det samme rådighedsbeløb?

 

  • Flytte til en billigere bolig for at give større frihed til nogle af de ting, du gerne vil?

 

  • Arbejde mindre for at få større overskud i din hverdag?

 

  • Erkende at et stort pengeforbrug ikke er lig med et lykkeligt liv?

 

  • Overveje om færre penge rent faktisk kan betyde, at du bliver bedre til at nyde dem på ting, der virkelig betyder noget for dig?

 

 

 

 

Det er aldrig pengene i sig selv,
der gør dig lykkelig

 

 

Lykken kommer, når du er i stand til at vælge dig selv til i enhver given situation. Når du ikke øver overgreb på dig selv i et desperat forsøg på at bevare tingene, som de altid har været.

 

Når du accepterer, at noget er slut og noget andet skal begynder, så vil følelsen af frihed at melde sig. Det er her, at du ser, at lige meget, hvad livet byder dig, som påvirker din økonomi, så har du altid et valg. Der er altid en vej til den nye del af dit liv – og du fortjener det hele.