Økonomisk detox giver nye perspektiver

Økonomisk detox giver nye perspektiver

 

Jeg ikke den store tilhænger af detoxes, når det handler om mad og næring generelt – måske mest fordi jeg er usædvanlig glad for mad.

 

Når det kommer til penge, så er det til gengæld en helt anden sag, for en økonomisk detox kan gemme på skjulte skatte til dig.

 

Detox betyder afgiftning og det lyder jo umiddelbart ikke så rart, men hvad nu hvis:

 

 

En afgiftning i din økonomi,
giver dig klarhed

 

 

Den bedste måde jeg kan kickstarte dagens emne på, er i virkeligheden ved at læse et opslag op, som jeg lavede på Instagram og Facebook for nogle uger siden.

 

 

Det lyder sådan her:

 

Nogle gange bliver vi lidt forvirret, når det kommer til penge...

 

Vi køber ekstra for at være sikre på, at vi har nok - og så ender vi med at smide en del ud, fordi vi ikke fik det spist i tide.

 

Vi hænger nyt tøj ind sammen med alt det andet - selvom vi ender med kun at bruge 20% af dét tøj, vi har hængende.

 

Vi drysser småkøb udover vores dag, som ikke rigtig betyder noget for os.

 

Og sådan kan penge stille og roligt sive ud af vores konto, imens vi drømmer drømme om alle de oplevelser, vi så gerne vil have - hvis bare vi havde penge nok.

 

Alt kan ændres - hvis du har lyst.

 

 

I det opslag er der flere fælder som fanger os i følelsen af aldrig helt føler at have  penge nok til alt dét, som vi gerne vil, så lad os kigge på dem én for én og se, hvad der ligger bag.

 

 

 

Købe ekstra mad og ende med at smide ud

 

Der ligger i virkeligheden både frygt og uvillighed gemt, når vi køber ekstra for at sikre, at vi har nok.

 

Hvis du på et tidspunkt i livet rent faktisk har prøvet ikke at have mad nok til at du kunne blive mæt, så kan dit behov for at købe ekstra meget handle om tryghed. Heldigvis er dét de færreste af os, der har levet uden mad nok, så for de fleste af os handler det i virkeligheden og uvillighed, når vi køber til lager derhjemme.

 

Uvilligheden til at prøve noget andet, hvis nu, der ikke lige var dét, som vi plejede at købe. Det kan føles virkelig irriterende, hvis du er nødt til at købe noget andet rugbrød, en anden slags spaghetti, noget andet smør eller en andens slags skyr. Hos nogle af os stopper uvilligheden bare i, at det er super irriterende, men vi finder en løsning, som vi hurtigt kommer over. Hos andre kan det betyde, at vi helt dropper en ret, når vi ikke kan få præcis de ingredienser, vi havde forestillet os.

 

Når slutresultatet ender med, at vi smider en del af vores ekstra indkøb ud – ganske enkelt fordi vi ikke fik det spist i tide – så begynder vi ofte at bebrejde os selv, at vi spilder vores penge.

 

Så hvorfor er dét, at vi bliver ved med at gentage dét mønster?

 

 

 

Mit bud er, at der under frygten og uvilligheden gemmer sig en stærk følelse af tryghed. Når vi køber ekstra meget mad, så føler vi os sikre – dækket ind.

 

 

Mad er lig med næring
– og næring er lig med overlevelse

 

  

Hvis du har været under mentalt eller følelsesmæssigt pres længe, som påvirker din hverdag, så har du måske bemærket, at dit behov for faste planer og velkendte ting, stiger.

 

Du har ganske enkelt ikke overskuddet til at komme med kreative løsninger, hvis der ikke er det i supermarkedet, som du forventer. Så er det nemmere at købe ekstra meget ind, så du (forhåbentlig) undgår at komme til at mangle det senere.

 

En afledt negativ effekt af dét her mønster er, at din komfortzone bliver meget lille. Din kreativitet visner og din omstillingsparathed bliver nærmest ikke eksisterende. Så et mønster der til at starte med måske bare var lidt irriterende, bliver lige pludselig afdækket til at påvirke dit liv på et højere plan.

 

Når du handler næste gang, så prøv at læg mærke til hvilke tanker og følelser, der kommer op, hvis der er nogle varer, som der er udsolgt.

 

Og spørg så dig selv: hvad handler dét her i virkeligheden om? Du vil blive overrasket over, hvilke svar der kommer til dig indefra. 

 

 

  

Tøj, tøj – og mere tøj

 

Når det kommer til køb af tøj selvom klædeskabet allerede bugner, så er vi ikke længere på samme måde i direkte link til overlevelse, så her flytter vi os fra de fysiske behov længere op i Maslows kendte behovspyramide (lav en google-søgning, hvis du tænker: hvaffor-en-pyramide).

 

For nogle handler det om, at vi bliver ved med at lede efter andres påskønnelse af os og vores udseende. At gøre os attraktive og værdige til andres beundring. For andre kan det handle om, at vi forsøger at øge vores eget selvværd ved at se godt ud og dén vej rundt forsøge at skyde genvej til den dybere følelse af at være god nok. Her vil en fysisk detox af dit klædeskab være særlig effektfuld til at hjælpe dig med at afdække, hvad der ligger bag dit merforbrug, når det kommer til tøj. 

 

Hvilke tanker kommer der op hos dig, når du begynder at opdele dit tøj i bunkerne: ”behold”, ”smid ud” og ”giv væk”?

 

Personligt havde jeg nogle vældig interessante oplevelser, da jeg for nogle år tilbage for alvor begyndte at tage stilling til mit tøj.

 

Her er noget af dét, som jeg personligt stødte på under oprydningen i mit eget klædeskab, som kom til at ske over flere omgange, for jeg var bestemt ikke følelsesmæssig klar til den helt store tur fra starten:

 

Nostalgi
Åhh – det var dén, jeg havde på da jeg… Lige som musik fluks kan genopfriske vores minder, så kan noget af dit tøj også være forbundet med noget helt særligt i dit liv. Giv dig selv lov til at skille dig af med dét tøj i et stille og roligt tempo.

 

Nærighed
Dén har simpelthen kostet for meget til at jeg bare skiller mig af med den. Hvis det er tøj, du nærmest aldrig har haft på, så lad den gavmilde side af dig komme frem og giv det væk. Hvis det er langt over sidste brugsdato, så giv det til skraldemændene med en tak-for-vores-tid-sammen tanke.

 

Fantasi
Klassikeren med at vi ønsker os tilbage til en krop, hvor vi så godt ud i det tøj, der nu har hængt på bøjlen i flere år. Hvis du lige nu er høj af begejstring over den vilde transformation af din krop, som du allerede er i gang med, så behold endelig dét stykke tøj, så du kan bruge det som en særlig præmie, når du føler, at du er kommet i mål. Hvis du – som de fleste – blot har en tanke om, at det kunne være fedt, hvis du en dag kunne passe det tøj, så bliver tøjet en konstant påmindelse om noget, du ikke har. Smid det ud eller giv det væk, hvis kvaliteten stadig er i orden.

 

 

 

Det usynlige smådrysseri

 

Sidst – men bestemt ikke mindst – er der dét, som jeg kalder smådrysseriet, som ofte er ting, der ikke koster særlig meget og som derfor nærmest usynligt forsvinder fra vores konto.

 

Hvis du kan mærke, at du kender særligt godt til smådrysseri med dine penge, så giv dig selv et meget stort mål at fokusere dine penge hen imod. Et mål, der betyder så meget for dig at opnå, at du er villig til at gøre alt for at nå det.

 

Vores hjerne fungerer ikke godt med ”det må du ikke”, men den er verdensmester i at fokusere, så den bedste måde at undgå smådrysseri på er at give dine penge er fokus, der virkelig betyder noget for dig.

 

 

Der er altid følelser bag
alle dine indkøb

 

 

Når du tager en økonomisk detox, så handler det ikke om at blive ved med at bruge penge, men netop om at blive bevidst om, hvad der sker hos dig netop i dét øjeblik, hvor du er i gang med at handle på autopilot.

 

Når du bliver bevidst om, hvilke følelser, der på spil i dig, så behøver en ændring ikke tage lang tid – til gengæld er den økonomiske gevinst ofte stor.

 

 

Brug dit liv.

 

 

  

Nyt afsnit i podcasten:

I min podcast Penge-Tanken handler afsnit 134 om, hvordan en økonomisk detox kan give dig klarhed, så du stopper med at bruge dine penge på autopilot. Klarhed kan føre til frihed og et helt nyt forhold til din økonomi. Du finder podcasten, hvor du ellers lytter til podcast eller på min hjemmeside.

 

 

Opfyldning af dit økonomiske depot:

Når vi ønsker en forandring, så kan vi komme til udelukkende af fokusere på det, som vi vil stoppe med. Men vi glemmer at fylde noget andet ned i det tomrum, der følger, når vi stopper. I Dare to Dream Club får du fyldt dit mentale økonomiske depot med masser af nye vinkler og ideer til, hvordan du kan skabe en økonomi, der passer til dit liv.

 

 

Nyt mindset = ny økonomi:

Albert Einstein sagde det så fint: Vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som vi brugte til at skabe demMoney Makeover Mindset hjælper dig til at skabe et nyt mindset, uden at du skal knokle dig igennem en masser øvelser. Det behøver ikke at være kompliceret – bare fordi det handler om økonomi.