Invester i dig selv

Invester i dig selv

 

Den mest kostbare ressource af alle er tid.

  

Den er kostbar fordi den forsvinder i det øjeblik den er gået – og den tid kommer aldrig tilbage.

  

Det interessante med tid er, at den er fuldstændig 100% ligeligt fordelt blandt os alle her på jorden.

 

Ingen har mere eller mindre end andre – ingen kan købe sig til mere tid – uanset hvor mange penge de har.

 

 

Vi har alle præcis den samme kostbare
tid til rådighed

  

 

I en længere periode af mit liv troede jeg, at jeg kunne købe mig til mere tid til alt det, som jeg elskede at lave.

 

Men det skulle vise sig at være en facade som jeg først i de seneste par år er kommet bagom og har forstået.

 

 

 

 

Et helt konkret eksempel på dét, var da jeg havde hyret rengøringshjælp til mit hjem.

 

Min forklaring til mig selv var, at jeg ikke orkede at gøre rent, når jeg endelig kom hjem – og jeg gad ikke at have dårlig samvittighed over, at der ikke var rent.

 

I en årrække gik det fint – mest fordi jeg sjældent var hjemme.

 

Men så begyndte det at blive en belastning. Jeg følte mig begrænset i, at jeg ikke kunne være hjemme de dage, der blev gjort rent – mest fordi det føltes irriterende for mig at være dér imens der blev gjort rent.

 

Pludselig kunne jeg ikke bare være hjemme, når det passede mig – eller sove længe lige præcis dén dag.

 

På et tidspunkt skal min rengøringshjælp på ferie i en måned, hvor jeg valgte selv at gøre rent med den forklaring til mig selv, at det jo kun var en kort periode.

 

Den første gang jeg selv gjorde rent i den tid tog jeg mig særlig god tid til at komme rundt i alle kroge. Da jeg var færdig føltes det helt fantastisk.

 

Det var mere end bare rengøring – det  var en udrensning.

 

Samtidig føltes det som en stor forkælelse til mig selv, fordi jeg havde valgt at bruge min tid på noget, som jeg nød resultatet af flere dage efter.

 

Og fordi min rengøringshjælp var på ferie i flere uger, fik jeg lov til at have den samme oplevelse med min egen rengøring flere gange – og jeg følte mig fri, fordi jeg nu kunne være hjemme som det passede mig.

  

Det var ikke fordi jeg var blevet afhængig af selv at gøre rent – jeg var blevet afhængig af min følelse af frihed over selv kan kunne planlægge min dag. Pludselig opdagede jeg, at dén frihed var mere værd for mig – end at der blev gjort rent for mig.

  

At jeg ikke havde tid, var jo bare en historie og en følelse, for jeg har præcis de samme 24 timer i døgnet som jeg altid har haft.

 

 

Alt handler i sidste ende om prioritering af din tid

– og det kan kun du gøre

 

 

I det her tilfælde har det givet meget mere mening at investere min egen tid – i stedet for pengene til at gå det gjort af andre.  

 

 

 

 

Et andet eksempel er bøger.

 

Jeg elsker at læse og igennem tiden har jeg købt og fået masser af bøger, som endte med at fylde op rundt omkring i mit hjem.

 

Bortset fra Alkymisten af Paulo Coelho, som jeg har lovet mig selv at læse hvert år, så læser jeg stort set aldrig den samme bog igen.

 

Igen og igen har jeg foræret bøger væk for at komme i bund med stakkene, indtil jeg endelig gav op og stoppede med at købe bøger.

 

Dermed stoppede jeg også med noget som jeg elskede at gøre – at læse.

 

Der skulle gå flere år – spørg mig ikke hvorfor – før det gik op for mig, at biblioteket jo er en genial opfindelse for sådan én som mig.

  

Nu kunne jeg genoptage en passion – uden at have bøvlet med at bunker af bøger liggende rundt omkring. At læse for mig er ren forkælelse i tidsforbrug og udvidelse af både ordforråd og fantasi.

 

Så lige nu er jeg i gang med at gen-lære mig selv at elske bøger.

 

Igen er investeringen blevet min egen tid – i modsætning til penge – og med fuld valuta på forkælelseskontoen.

 

 

 

 

Det sidste personlige eksempel er fitness centret.

 

Jeg har i mange år være medlem af forskellige fitnesscentre og haft flere personlige trænere undervejs, når jeg troede, at jeg savnede inspiration. 

 

Så fik jeg ideen om at træne udenfor, hvilket helt klart også kan noget – især når vejret er godt, men jeg blev alligevel bare aldrig helt bidt af det.

 

Sagen er den, at jeg godt kan lide bevægelse og at mærke styrken i mine muskler – måske fordi jeg sidder stille en stor del af min, måske fordi jeg er Vædder – hvem ved?

 

Faktisk var det først sidste år, at det gik op for mig, at fitness centret på bedste vis, kan give mig lige præcis de to ting – bevægelse og styrke – uanset vejret. 

 

Jeg elsker løbebåndet, fordi jeg kan vælge min hastighed efter temperament på dagen – nogle gange er det bare stille og roligt tempo, andre gange med sprint.

 

De simple øvelser med frie håndvægte tvinger mig til at være rolig og bevidst hver gang – fordi jeg godt kan lidt at nappe færre gentagelser med tungere vægte.

 

 

Det handler meget mere om

indre velvære for mig

– end om udseende

 

 

Som sidegevinst har jeg bemærket, at mit sind åbner sig mere op i de perioder, hvor mi træning er rimelig konsekvent – større perspektiv på tingene og masser af ideer til nye tiltag i min forretning og mit liv.

 

De gevinster – både mentale, følelsesmæssige og fysiske – jeg får ud af mine besøg i fitnesscentret er helt klart den månedlige pris værd for mig.

 

 

 

  

Da jeg sad og forberedte det her blogindlæg med de her eksempler, gik det op for mig, at de tre eksempler også repræsentere de tre ord, som jeg har valgt som fokus for mig liv: frihed (rengøringen), indre ro (træning) og eventyr (bøgerne).

 

Der er andre ting, som jeg er stoppet med at bruge penge på, da jeg blev bevidst om, at det ikke længere var en investering i mig selv.

 

Det var for eksempel de månedlige massagetider, som på et tidspunkt føltes som forkælelse – indtil det blev en vane.

 

De mange streamingtjenester, som først føltes som en kæmpe buffet af film, serier og dokumentarer – indtil jeg blev opmærksom på, hvor lidt jeg brugte mange af dem.

 

Eller tøjkøbene, som først var spændende og lækre – indtil de bare endte med at fylde min garderobe med ting, der blev købt på autopilot.

 

Når du investerer i dig selv, vil jeg anbefale, at du er bevidst følgende elementer, som ellers hurtigt kan komme i vejen – mentalt:

 

 

Tid: hvis du føler, at manglende tid er en udfordring for dig, så kig på, hvad det er du bytter den for lige nu – og om det overhovedet giver mening. Hvis det er mere arbejde for at få råd til ferier, så prioriter hellere en hverdag, der giver mening – i stedet for at give nogle få uger om året den hårde byrde at forsøge at gøre dig lykkelig. 

 

 

Løsninger: hvis du køber dig til løsninger, så værd ærlig og vurder, om dine køb gør dig bedre i stand til at klare dig selv fremover, eller om du er blevet afhængig af løsningen. Hvis du kan mærke, at der er en afhængighed, så find hellere nogle andre måder igennem, som gør, at du med tiden kan klare dig selv.

 

 

Penge: hvis du udskyder at investere i dig selv, fordi du ikke synes, at du har penge til det, så stop op lige nu. Investering i dig selv handler ikke om penge – men om hvordan du vælger at bruge din tid sammen med dig selv. Find alternativer, som ikke koster dig noget – eller meget mindre. Penge må aldrig blive en undskyldning for, at du ikke prioriterer dig selv.

 

 

Din tid er din mest værdifulde ressource – brug den til din fordel.

 

 

 

 

Nyt afsnit i podcasten:

I min podcast Penge-Tanken handler afsnit 124 om, hvordan du bliver opmærksom på at investere i dig selv med dét, der rent faktisk giver mening for dig – og ikke at være bange for at justere, når dine behov og lyster ændrer sig. Du finder podcasten, hvor du ellers lytter til podcast eller på min hjemmeside.

 

 

 

Budgettet er hjertet i din økonomi:

Et budget handler ikke om, at du skal begrænse dig selv, men netop om det modsatte – at blive bevidst om, hvordan du kan indrette din økonomi, så den giver mening for det liv, som DU har lyst til at leve. Du kan få hjælp til at lave dit budget på onlinekurset Budget – sådan laver du et budget der holder hver måned. Du kan komme i gang med det samme lige her.

 

 

 

Din støtte gør en forskel:

Jeg har selv fornøjelsen af at blive inspireret af andre - og jeg elsker selv at have muligheden for at vise dem, at de og det de skaber gør en forskel for mig. Hvis du lytter med til min podcast Penge-Tanken og føler dig inspireret, så håber jeg, at du har lyst til at vise din støtte med 20 kroner om måneden, der trækkes helt automatisk fra din konto.