Dit madbudget kan vælte din økonomi

Dit madbudget kan vælte din økonomi

 

Det kan måske lyde lidt voldsomt – eller ligefrem overdrevet – at et madbudget kan vælte økonomien, men ikke desto mindre har jeg set det ske igen og igen.

 

Når der er noget, som vi gerne vil spare op til, eller hvis vores indtægt falder, så er madbudgettet ofte én af de poster, der står for skud i vores økonomi.

 

Udfordringen her er bare, at:

 

 

Du kan sætte lighedstegn mellem
vores mad og vores forståelse
for overlevelse

  

 

Så når du skruer ned for dit madbudget, så skruer du ned for hovedblusset i din økonomi, fordi du hver eneste dag kommer til at fokusere på, hvor lidt du har at købe mad for.

 

Når vi samtidig smider ind i mixet at mad er den post i vores budget, der svinger aller mest, så giver det lige pludselig god mening, hvor stor en betydning vores madbudget spiller i vores økonomi.

 

 

 

 

Først har jeg lyst til at indlede med et par tips til de bedste forudsætninger for at få overblik over dit madbudget:

 

  • En separat post i dit budget – altså simpelthen en linje for sig i dit budget.

 

  • En separat konto med sit eget hævekort medmindre din bank er gået amok i gebyrer:
    • Dit madbudget bliver synligt for dig.
    • Det er nemmere for at tracke dit madforbrug i løbet af måneden.

 

  • Definer dit madforbrug: 
    • Er det inkl. cafebesøg, middage ude, take away etc. – eller kun dét, som når ind i dit køleskab og ned i dine skuffer.
    • Din madkonto kan godt indeholde penge til øvrige husholdningsprodukter som opvaskemiddel, shampoo etc. – du skal bare definere det for dig selv, så du ved, hvad beløbet skal indeholde af køb.

 

  

Så lad os nu forudsætte, at du nu har fået styr på ovenstående – så skulle alt jo være i orden right?

 

Men nej…

 

 

 

 

Alt for tit, så får vi enten sat vores madbudget alt for lavt – og dømmer os selv som uansvarlige, når vi har bruge hele beløbet på 10 dage.

 

Eller også får vi sat beløbet for højt, og begynder at bruge penge på ligegyldige ting, for nu står de jo på kontoen.

 

Der er også de situationer, hvor du har lyst til at spare op til noget og skal finde steder i dit budget, hvor du kan undvære for at din opsparingskonto kan få mere.

 

Og på én eller anden måde er madkontoen altså blevet den konto, hvor vi bliver jubel optimister og tænker: jeg kan sagtens leve for meget mindre.

 

Når vores madbudget er sat for lavt eller vi begynder at skære voldsomt i det, så sker der samtidig noget helt andet med os – som alligevel har direkte indflydelse på vores økonomi. 

 

 

 

 

Mad er lig med overlevelse, så når vi begrænser vores midler til overlevelse, så risikerer vi at sætte os selv i en tilstand af konstant fokus på mangel.

 

Når vi har fokus på mangel, så begynder vi at blive nervøse for at bruge vores penge, for hvad nu, hvis der sker noget uforudset og pengene slipper op.

 

Der er her du kan komme til at snurre dig selv ned i et hul, hvor du googler alverdens sparetips og madplaner. Måske melder du dig ind i diverse grupper på Facebook eller begynder at følge profiler på Instagram, hvor alt går på at bruge så lidt som overhovedet muligt.

 

Når du udøver de tendenser med udgangspunkt i en følelse af mangel, så kommer du bare til at understøtte præcis den følelse: at du mangler.

 

Så hvad pokker er løsningen?

 

 

 

  

Først og fremmest skal du have styr på, hvad du bruger af penge på mad – og husk lige at definere for dig selv, hvad der for dig ligger i ordet mad.

 

Hvis du lige nu sidder og tænker, at det har du absolut ingen idé om, så kan jeg berolige dig med, at det har de færreste.

 

Den korteste vej til at spore dig ind på et månedligt beløb til mad er ved at udstyre dig selv med følgende:

 

  • Din netbank

 

  • Et stykke papir

 

  • Noget at skrive med

 

 

Inden du går videre, har jeg lyst til at minde dig om, at følgende øvelse ikke handler om at dømme dig selv eller prøve at argumentere for, hvor meget du har brugt og hvorfor. Øvelsen er alene for at hjælpe dig på vej med at finde et beløb, der hænger sammen som dit fremtidige madbudget.

 

 

Så nu er det på med Sherlock Holmes mentaliteten og finde udgangspunktet for dit månedlige madbudget:

 

  • Gå ind i din netbank og gå 3 måneder tilbage

 

  • Skriv nu de beløb ned, som du har brugt på mad de sidste 3 måneder

 

  • Del beløbet med 3

 

  • Nu har du et udgangspunkt for dit månedlige madbudget

 

Vær indstillet på at justere dit månedlige madbudget et par gange de næste par måneder, for lige nu opererer du bare med dit absolut bedste gæt baseret på de sidste 3 måneder.

 

 

Når jeg ser opslag med argumenter for, hvorfor nogle har overskredet deres madbudget i en måned, så er nogle at de udgifter, der ofte nævnes:

 

Madbudgettet – vi orkede ikke at lave mad, så det blev take away.

Fødselsdage – de skal jo fejres. 

Tøj – købte mere end sædvanligt på grund af de gode tilbud.

  

 

 

 

Der er intet galt med take away, det vil bare være så meget federe, hvis det var noget vi gjorde af lyst i stedet for at bilde os ind, at det er af nød.

 

Vi har mulighed for at udstyre vores køkken med madvarer, der holder længe og som vi nemt kan nappe, hvis vi ikke orker at stå og røre i gryder og snitte kreative anretninger – og jo, man må rent faktisk gerne spise havregryn eller rugbrødsmadder til aftensmad.

 

Fødselsdage er lidt skøre at blande ind i det månedlige madbudget, for de sker trods alt kun én gang om året.

 

Og ja, det skal da helt bestemt fejres, så giv fødselsdage – både mad og gaver deres egen post i dit budget og eventuelt deres egen konto, hvis der er mange af dem i familien. Så undgår du at lænse dit madbudget til noget, der gerne skulle være en festlig oplevelse.

 

Tøj vil jeg varmt anbefale dig at holde langt væk fra dit madbudget, for ellers kommer det til at forvirre dig totalt. Vores udgifter til tøj kan komme i større ryk igennem året så derfor vil det give et totalt forvrænget billede, hvis det bliver smasket sammen med dit madbudget.

 

Lad tøj have sin egen post i dit budget eller lad det være en del af dine månedlige lommepenge til dig selv.

 

 

  

 

Vær ikke bange for at nedjustere dit månedlige madbudget, hvis du kan se, at du begynder at bruge penge på alt mulig – bare fordi de står på kontoen, og du ikke får brugt dem alle sammen.

 

Vi kan godt komme til at se på tingene med et ret smalt fokus i vores økonomi, så når først vi har fastsat et beløb, så er det sådan det er.

 

Se hellere på din økonomi som en naturlig del af din verden med en smidighed og fleksibilitet, der giver dig mulighed for at tilpasse dig de forskellige livssituationer, som du går igennem.

 

 

 

 

Nyt afsnit i podcasten:

I min podcast Penge-Tanken handler afsnit 121 taler jeg om, hvordan vi kan undgå at dræne vores økonomi ved at sætte et alt for lavt madbudget. Og så fortæller jeg dig, hvordan du fremover får dit madbudget til at balancere med resten af din økonomi. Du finder podcasten, hvor du ellers lytter til podcast eller på min hjemmeside.

 

 

 

TILMELDING NU - Money Makeover Forløbet 2022:

Når du indretter din økonomi på en måde, der giver mening for lige præcis dit liv, så kommer dine penge pludselig til at fylde meget lidt hos dig. Til gengæld kan de fylde alt, hvis du har mistet overblikket. Money Makeover Forløbet 2022 er til dig, der er klar til at tage magten tilbage i din økonomi. Tilmelding er åben nu – og du kan betale i rater. Vi går i gang til januar 2022.

 

 

 

Et fantastisk startkit til din økonomi:

Lige nu har du mulighed for at få adgang til Dare to Dream Club med månedlige temaer og personlig rådgivning + få dit nye økonomiske mindset på plads ved at benytte dig at tilbuddet om 3 måneders medlemskab inkl. min bog Money Makeover Mindset – skab et liv med penge nok.