Tør du lade dine penge være i fred?

Tør du lade dine penge være i fred?

 

Det kan være, at du tænker: det er da et skørt spørgsmål om jeg tør lade mine penge være i fred.

 

Ikke desto mindre er det en reel udfordring for mange. Man er sågar begyndt at tale om Money Disorder eller Money Anxiety Disorder, som vel bedst kan oversættes med pengelidelse eller pengeangst.

 

Måske kender du det fra dig selv (eller fra andre), hvor penge hele tiden er et tema igennem din dag – hver dag. Måske er penge er blevet en større mental udfordring for dig, end du selv er bevidst på.

 

 

 

 

Fornægtelse

Det er her, hvor du ikke forholder dig til saldoen i din netbank eller kuverterne i postkassen eller e-boksen.

 

Du lader som om, at alt er i den skønneste orden, fordi du frygter, hvordan din økonomiske virkelighed ser ud. Primært fordi du ikke har den fjerneste anelse om, hvad du skal gøre, hvis din økonomi er på katastrofe-kurs.

 

Det kan også være, at du føler skyld over din økonomi. Den skyld kan føre til, at du forsøger at forklare dine økonomiske udfordringer ved at pege på andre som årsagen. Jeg ser det tit hos par, hvor den ene part mener, at den anden part er dårlig til at håndtere økonomien og dermed er skyld i, hvis det går dårligt. Selvom sandheden jo er, at vi alle har hver vores 100% ansvar for vores økonomi – også selvom vi har fællesøkonomi.

 

Løsning

Fornægtelse er en meget kraftfuld følelse, så her handler det om at tage små skridt – ellers ender du med ikke at rykke dig så meget som en millimeter i retning af at se din økonomi i øjnene. Start med at få et overblik over din indtægt – det går hurtigt og behøver ikke være skræmmende. Når du er klar, begynder du at kigge på dine udgifter. Et budget er en rigtig god måde at give dig selv overblikket på.

 

 

 

 

Misbrug

Når du misbruger dine penge, handler det næsten altid om, at du flygter fra andre dele af dit liv.

 

Misbrug af penge kan komme i flere forklædninger. Én af de mest sofistikerede former for misbrug er dér, hvor vi konstant er på jagt efter at bruge vores penge.

 

Det behøver ikke være junk, vi køber. Det kan sagtens være kvalitetsvarer, som vi køber billigt og får et kick ud af. Måske kan du genkende denne her situation:

 

  • Du tager i centret (primært for at få tiden til at gå)
  • Du spotter en jakke i super god kvalitet
  • Jakkens normale pris er 2.500 kr.
  • Den er nu sat ned til 800 kr.
  • Der er kun én tilbage i din størrelse
  • Købet er uundgåeligt – du er nødt til at købe den

  

Det handler ikke om, at du ikke har en jakke at tage på allerede, for dem har du flere af. Dit forsvar bliver, at du ikke har lige præcis ”sådan én jakke”. Du vil ofte have behov for at fortælle andre, om alt det du har købt, og hvor billigt du fik det. Det er ikke din begejstring for købet, der taler i dig – det er dit forsvar for at retfærdiggøre dit køb over for dig selv, der er på spil her.

 

Udfordringen ligger jo på ingen måde i købet af en enkel jakke. Udfordringen er, når du gentager denne her proces igen og igen og igen – flere gange om måneden eller måske flere gange om ugen.

 

Løsning

Lav en liste over ting, du kan foretage dig, som ikke involverer penge. Lav gerne listen på din mobiltelefon, som du jo alligevel altid har med dig. Jeg bør advare dig om, at hvis pengemisbrug er et tema hos dig, så kan det være svært at lave denne her liste, fordi dine tanker nærmest pr. automatik vil kredse om dét at købe noget. Så giv dig selv tid til at lave din liste, for listen kommer til at få afgørende betydning for dig og din økonomi. Det er nemlig din go-to-liste, når købertrangen begynder at oversvømme dine tanker.

 

 

 

 

Social retfærdiggørelse

Det er her, hvor du giver penge til velgørenhed – også selvom din egen økonomi ikke hænger sammen.

 

Det kan også være, at du konstant punger penge ud til dine børn eller din søster, hvor du retfærdiggør over for dig selv, at du jo er nødt til at hjælpe dine nærmeste. At du jo ikke bare kan lade dem i stikken – også selvom det gang på gang sender din egen økonomi i underskud.

 

Løgne kan også komme på tale her. Det kan være manden, der optager lån for at glæde sin kone med gaver og rejser, fordi hun har været trist. Her er der i virkeligheden tale om løgne fra begge parters vedkommende, for kone ved jo inderst inde godt, at hun igennem noget tid har fået ekstraordinære gaver og rejser, men hun spørger ikke sin mand om, hvor pengene kommer fra.

 

Det kan også være konen, der bare kigger på, imens manden renser konto, hver gang han er i nærheden af Biltema eller Bauhaus. Eller moren der bilder sig selv ind, at datteren virkelig har brug for den nederdel – selvom der allerede hænger 6 nederdele derhjemme. Her handler det ofte om, at det er moren, der har brug for at dulme noget i sig selv ved at overdynge datteren med tøj.

 

Det ulykkelige ved denne her situation er, at trangen til at bruge penge jo ofte sker i den bedste mening. Desværre betyder det, at du aldrig kommer ovenpå med din egen økonomi, hvis du konstant ofrer dine penge til andre.

 

Løsning

Du kan og skal ikke redde hele verden – heller ikke dine nærmeste. I dit forsøg på at hjælpe, fratager du nemlig ofte de andre, muligheden for at finde deres egen vej og løsning.

 

Så når du gerne – af dit gode hjerte – vil hjælpe andre, så find en anden måde end penge at hjælpe dem på.

 

Det kan være at vise søster, hvordan hun laver skøn mad, der ikke koster særlig meget, så hun ikke konstant mangler penge i slutningen af måneden. Det kan være velgørenhed, hvor du donerer din tid – i stedet for dine penge. Det kan være kvalitetstid med dine børn i sofaen til en god snak. Eller måske skal ét af de gamle spil i skabet støves af til en omgang.

 

Vær kreativ og find metoder, hvor du kan hjælpe dem, du har lyst – uden at bruge penge. Så får du opfyldt dit behov for at hjælpe uden at dræne din økonomi.

 

 

 

 

Lad være med at acceptere din økonomi, hvis du ikke er tilfreds. Du har al magt til at ændre din situation. Det hele behøver ikke at ske i morgen, men tag første skridt i dag.

 

Du fortjener det.