Når rigdom bliver kedelig

Når rigdom bliver kedeligt

 

Rigdom er ikke et begreb, som er fælles for os alle sammen – vi har hver vores definition på, hvad det vil betyde for hver af os at være rige.

  

Dog kan siges, at det for mange stadig handler om penge og materielle goder – og masser af dem. Derfor kommer vores fokus i vores voksenliv også meget hurtigt til netop at have fokus på penge.

 

 

De penge vi tjener – og de penge vi bruger

   

 

Når vi så sætter det fokus i forhold til vores samfund i dag, hvor vi konstant producerer nye varer, så kommer vores ønsket om forbrug hurtigt til at overstige vores indtægt.

 

 

Vi ønsker os to biler for ellers bliver vores hverdag lidt mere tidskrævende.

 

Vi ønsker os nye møbler, fordi de gamle møbler er… gamle.

 

Vi ønsker os en større bolig, så vi kan få plads til alle de nye ting, som vi køber.

 

Vi ønsker os en højere løn, så vi kan købe flere nye ting.

 

Vi ønsker os ferie, så vi kan holde en pause fra det hele.

 

 

Vi vælter penge ind på vores pensionsopsparinger, så vi en dag kan give slip på hele ræset – men stadig have masser af penge til alt det nye, som vi alligevel skal købe.

 

  

Det kan næsten lyde overdrevet, men i virkeligheden har jeg kun beskrevet en brøkdel af det, der foregår i både vores hjerner og på bankkontoen – det bliver bare vildt når vi opsummerer det.

 

 

 

 

Når vi så svinget det pendul i modsat retning, så sker der dét her:

 

  • Vi laver madplaner for at bruge så få penge som overhovedet muligt.

 

  • Vi begynder at bruge definitioner som FIRE (Financial Independence, Retire Early = økonomisk uafhængig, tidlig pension).

 

  • Vi sætter mål for, hvor mange penge, vi må bruge om måneden – og skriver noter til os selv om, hvad der skete, når vi måned efter måned alligevel overskrider vores lave mål for forbrug.

 

  • Vi går amok i misforstået minimalisme.

  

 

Fælles for begge ender af skalaen er, at vi kommer til at have et overdrevet fokus på penge.

 

Derfor ønsker mange, at de har masser af penge på kontoen i troen på, at de så ikke længere vil fokusere på pengene – men det kommer ikke til at ske. 

 

Det er ikke beløbet, der får dig til at give slip på besættelsen af at rigdom er lykken. Det er forståelsen for, at intet beløb kan gøre dig lykkelig, som for alvor sætter dig fri.

 

  

 

 

I min bog ”Money Makeover Mindset” er min definition på rigdom: 

 

 

Rigdom er det selvskabte
mirakel, du giver dig selv, når du
forener din frihed og dit ansvar
i dine økonomiske beslutninger

 

 

Kodeordene i dén definition er ”forener af din frihed og dit ansvar”, som også betyder, at du rent faktisk gør noget.

  

Igennem en del år har jeg mødt flere kvinder, som ønsker at starte deres egen forretning. Privatøkonomien hænger nogenlunde sammen, fordi familien kan leve af mandens indtægt, og det er super fint – ingen problemer dér.

 

Der hvor udfordringen opstår er, når vi ikke har noget på spil samtidig med, at vi ønsker at opnå en forandring – noget nyt.

 

For lige så skræmmende det kan føles at kaste os ud i noget, som vi ikke kender udfaldet af (aka livet) – lige så dræbende er det for din kreativitet, når det økonomisk ikke betyder noget om du starter din forretning eller ej.

 

Jeg har mødt de skønneste kvinder med nogle virkelig gode ideer, som bare aldrig rigtig kommer i gang – for der er ikke noget på spil. Og så er vi tilbage ved paradokset om, at vi ønsker forandring – uden at ville ændre os, som jeg har skrevet et helt blogindlæg om. 

 

 

 

 

Jeg har også mødt mennesker som har knoklet solen sort og har tjent millioner – kun for at finde ud af, hvor hurtigt tingene bliver trivielle og kedelige nu bare med millioner på kontoen.

 

Rigdom kan nemlig også hurtigt betyde ensomhed eller en meget snæver venneflok, som måske i virkeligheden ikke er dem, der står der, hvis korthuset en dag ikke står så stabilt.

 

Personligt har jeg oplevet en flig af det, da jeg tidligere i mit liv brugte mange penge på for eksempel:

  • Tøj hver eneste måned – fordi jeg kunne.
  • Femstjernede hoteller – fordi det skulle prøves.
  • Gourmetrestauranter – fordi det skulle opleves. 

 

Misforstå mig ikke: jeg har haft masser af skønne oplevelser, som jeg ikke ville være foruden. På et tidspunkt blev det bare meget tydeligt for mig, at jeg gjorde det fordi jeg kunne – og ikke længere fordi det var en magisk oplevelse. 

 

Det var ganske enkelt blevet kedeligt.

 

 

  

 

Tag med et på det her lille tankeeksperiment og se, hvad der sker inden i dig.

 

Forestil dig:

At du kunne købe dig til alt, hvad du lige nu går og ønsker dig.

At ligegyldig hvor mange penge, du brugte, så ville der stadig være uendelig mange penge tilbage på din konto.

At det ikke betød noget, om du gjorde noget i dag eller i morgen eller aldrig, for der var masser af penge.

 

 

Hvis du ikke skulle gå til grunde og totalt miste din fornemmelse af at betyde noget her i verden, så ville du være nødt til at finde et formål.

 

Noget der virkelig betød noget for dig på et følelsesmæssigt plan, så du havde noget at tage dig til, der ville gøre en forskel.

 

Så spørg dig selv: Hvad er det jeg tror, at flere penge kan give mig, som jeg ikke kan begynde at give til mig selv nu?

 

 

 

 

Nyt afsnit i podcasten:

I min podcast Penge-Tanken handler afsnit 128 om, hvorfor det er så vigtigt at stoppe jagten på den ydre rigdom, for den giver dig ikke det, du håber. Friheden ligger i at give slip på illusionen, så du tør gøre noget med dit liv. Du finder podcasten, hvor du ellers lytter til podcast eller på min hjemmeside.

 

 

Økonomisk mindset med åbne øjne:

Nogle gange har vi brug for at høre tingene flere gange – at se dem fra nye vinkler. De månedlige temaer i Dare to Dream Club giver dig inspiration til at arbejde med dit økonomiske mindset på nye spændende og overraskende måder. Du vil se din økonomi på et helt nyt niveau.

 

 

Få et ærlig forhold til dine penge:

Bogen Money Makeover Mindset er en ærlig og humoristisk guide til, hvordan du kan kickstarte din økonomi og få et helt nyt forhold til dine penge. Du vil opdage, at frihed og ansvar kan gå fra at være de største sabotører i din økonomi til at blive det vildeste heppekor for dine penge.